Нова експертна група ще смята какви да бъдат таксите за тежкия

...
Нова експертна група ще смята какви да бъдат таксите за тежкия
Коментари Харесай

Нова "експертна група" ще смята тол таксите

Нова " експертна група " ще счита какви да бъдат таксите за тежкия трафик. Това стана ясно във вторник след второто съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждане на тол системата. Съветът бе основан особено за подготовката й от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Очакваше се през вчерашния ден да бъдат оповестени както таксите, по този начин и обсега на готвената от години система за заплащане съгласно изминатото разстояние. Засега остава срокът 16 август, в който би трябвало да стартират тестванията на тол системата.

В новата група, която действително ще припокрива функционалностите на съвета, ще вземат участие представители на превозвачите, на тол ръководството и на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). До началото на т. нар. техническа употреба на системата идния месец тя би трябвало да създаде вид на цените. Парадоксът е, че те още веднъж няма да са дефинитивни, а ще има още " сметки ". 

Според заместител районния министър Николай Нанков към този момент се говорело за действителни цени в границите на 12 - 14 ст. за километър за камионите с 3 оси над 12 т. и с екостандарт Евро 6. " След 16 август  " най-малко един месец би трябвало да работим с тези цени, с цел да установим кой е прав, кой е крив. Ако нашите калкулации са по-верни, може да достигнем и до 20 ст. за най-тежките камиони ", сподели зам.-министърът.

Тол системата трябваше да проработи в средата на август, но незабавни законови промени дават опция това да стане няколко месеца по-късно - до началото на март, в случай че не се появи потребност от ново отсрочване. Засега макар забавянето остава желанието тестванията в действително време и явно с условни цени да стартират от 16 август. 

Превозвачите от своя страна не престават да упорстват таксите за най-тежките камиони да не са повече от 12 ст. на километър, а обсегът да бъде върху автомагистрали, първокласни пътища и някои от втори клас, по които минава директен трафик. " Очакваме до края на годината да сме пресметнали и обсега, и цените, с благоприятни условия за преференции за тези, които карат повече. Предлагаме тези, които оперират повече на българска територия, да получават отстъпки без значение дали са чужденци или не " съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

За вид за отстъпки  заговори и Николай Нанков. Той даде образец с броя навъртяни километри за един календарен месец. Ако са над 5 хиляди км, отстъпката ще е 10%, при над 7.5 хиляди км -  20% и над 10 хиляди км ще е 30%. " Не опонираме на логиката на тол системата, който употребява повече, да заплаща повече " каза Нанков. Това опонира изцяло на необятно прокламираната цел на тол системата - оня, който употребява най-вече пътищата и ги разрушава най-вече, да заплаща повече.

От Асоциацията на потърпевшите при произшествия обвързаха тол таксата с поддържането на рисковите сектори. " За да има по-малко жертви, би трябвало да влагаме. Пътищата са скъпо наслаждение ", съобщи шефът на асоциацията Владимир Тодоров. Според него даже и да има " някакво нарастване на цените на стоките, би трябвало да го приемем и то няма да е толкоз фрапантно ".

БЪРЗАМЕ БАВНО

Тепърва стартират да се построяват така наречен кантари или датчици, които ще измерват тонажа и осите в действително време в придвижване. 80% от новите рамки са сложени, само че единствено пет от тях са изцяло оборудвани. Едва 23 от близо 200 от към този момент съществуващите рамки са преоборудвани, стана ясно във вторник.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР